Experiment DE PREEK VAN DE LEEK geslaagd

Vroeger waren dominees opiniemakers. Die rol is overgenomen door columnisten, cabaretiers, schrijvers, journalisten en wetenschappers. Zij ontmaskeren, houden de boel bij elkaar en zeggen hoe het zit. Onder hen zijn er mannen en vrouwen die opvallen door hun lef en visie, die zich op onverwachte en dappere manier in het publieke debat mengen. Met die constatering begon het project ‘De Preek van de Leek’. En met de vraag hoe het zou zijn als zulke mensen met bewezen preekpotentie voor één keer de vorm van een kerkdienst zouden beproeven. Wat gebeurt er als je hen laat nadenken over een kerkdienst; hen laat zingen, lezen, bidden en collecteren?

Vijfentwintig dappere mensen namen de uitnodiging aan, van Bas Heijne tot Tinkebell en van Jeroen Dijsselbloem tot Jan Jaap van der Wal. Het project werd een succes. Duizenden mensen bezochten de diensten. Bijbelse verhalen kregen een actuele betekenis, moderne muziek en poëzie werden op nieuwe manieren ingezet. Na vijf jaargangen is ‘De Preek van de Leek’ afgerond. Deze site fungeert als archief waar alle preken na te lezen zijn.

In meer dan veertig dorpen en steden wordt het experiment herhaald. Andere organisatoren, andere leken, maar ook met lef en grote gedrevenheid. Een greep uit de plaatsen waar nu wordt gelekenpreekt (klik op de plaatsnaam voor de website):

Amersfoort
Amsterdam
Assen
Barneveld
Coevorden
Den Haag
Gouda
Leeuwarden
Stellenbosch (Zuid-Afrika)
Wijk bij Duurstede


Zelf ook een lekenpreek organiseren? Ga je gang. De formule is vrijgegeven voor verder gebruik. Credits en bronvermelding stellen we op prijs.

Contact

Preek van de Leek 2012

Sfeerimpressie van dienst Lodewijk Asscher

De jubileumeditie van De Preek van de Leek is een groot succes geworden. Meer dan 1500 mensen vonden in oktober en november hun weg naar de Singelkerk.

Lees verder

Kunstenares Tinkebell hield op 25 november de 25e Preek van de Leek. In haar overweging riep ze haar gehoor op tot bekering, oftewel een omkeer in handel en wandel.

Lees verder