Nieuws

Kranten schrijven over Asschers Preek van de Leek

Veel aandacht voor de kerkdienst van Lodewijk Asscher in de dagbladen. De Telegraafde Volkskrant en het Parool plaatsten maandag grote stukken en ook voor NRC, Vrij Nederland en het Nederlands Dagblad is 'De Preek van de Leek' nieuws. 

 

Afgelopen vrijdag lekte uit dat Asscher naar Den Haag zou gaan. 'De Preek van de Leek' werd het eerste publieke optreden van Asscher ná dat bericht. Het Parool vond dat ouderling Joost Röselaers de stemming in de kerk goed aanvoelde door Asscher te introduceren als 'thans wethouder in Amterdam'. De Amsterdamse krant constateerde verder dat Asscher er getrouw de Haagse mores zelf nog niets over zei. Ook De Volkskrant schrijft dat 'wie gehoopt heeft dat Asscher iets loslaat over het regeerakkoord van Rutte II bedrogen uitkomt'. Beide kranten ruimen ook veel plaats in voor de boodschap van Asscher en voor reacties van bezoekers.

 

Vrij Nederland plaatste een lange bespreking op haar website. Voor het weekblad was wel duidelijk dat hier de nieuwe vicepremier aan het woord was. 'In zijn preek sloeg Asscher een brug van zijn werk als wethouder in Amsterdam – de strijd voor beter onderwijs, de strijd tegen de misstanden op de Wallen – naar de landelijke politiek'. Vrij Nederland schrijft verder dat in de preek de ideologische basis van het nieuwe kabinet geschetst werd. Het blad destilleerde een politieke boodschap uit de preek: 'Volgens Asscher klampen we ons te veel vast aan 'afkortingen' in plaats van op zoek te gaan naar alternatieven om de solidariteit overeind te houden. Lees: de WW, de AOW, de pensioenleeftijd en het ontslagrecht zijn niet langer heilig'. De conservatieve vleugel van de PvdA en de vakbeweging, die vooral is ingesteld op het behoud van verworven rechten kreeg ervan langs, alsdus het opinieblad. 

De Telegraaf heeft een andere preek gehoord. De gemeente werd getrakteerd op rode retoriek, aldus de krant van Wakker Nederland. De Telegraaf tekende ook nog op dat 'er ambitie in Asschers ogen sprankelde toen hij aan het eind van de dienst het slotlied van De Dijk uit volle borst meezong "We beginnen nu pas echt".'

 

Columnist Stine Jensen (zelf prekende leek op 11 november) neemt in NRC juist afstand van de fixatie op het nieuws rond Asschers vertrek naar Den Haag. Een mevrouw werd onwel tijdens de preek van Asscher. Jensen constateert dat De Volkskrant breed uitpakte met een verslag van Asschers preek, maar dat met geen woord gerept werd over de ambulance en de zieke vrouw. Stine Jensen zag een parallel met het Bijbelverhaal waar Asscher over preekte (de rijke man en de arme Lazarus): 'het had iets burlesks: er had een sirene geloeid, maar we bleven naar Asscher kijken, die juist zei dat we naar de mensen om ons heen moesten kijken'. 

Contact

Preek van de Leek 2012

Sfeerimpressie van dienst Lodewijk Asscher